Rolig åtgärd: försiktighet med lustgas mot depression

lustgas för att motverka depression ? I en ny studie, publicerad den 9 juni i tidskriften Science Translational Medicine, rapporterade forskare från Medical University of Chicago och Washington att en inhalationssession med 25% lustgas snabbt kan lindra symtom på behandlingsresistent depression, med färre negativa biverkningar. De positiva effekterna skulle vara mycket längre än tidigare trodde, med vissa deltagare upplever förbättringar i mer än två veckor före Skolparty.se.

En känd smärtstillande medel
lustgas används ofta som ett bedövningsmedel för att lindra kortvarig smärta i tandvård och kirurgi. I oktober 2019 visade amerikanska forskare att produkten kan lindra förlossningsvärk utan att vara skadlig för barnet. “Dessa fynd förstärker bevis för att icke-traditionella behandlingar kan vara ett lönsamt alternativ för patienter vars depression inte svarar på typiska antidepressiva läkemedel, skrev forskarna. Det kan också ge ett snabbt effektivt behandlingsalternativ för patienter i kris.”

Denna lustgas studie är inte den första som undersöker effekterna av lustgas mot depression. I tidigare forskning testade forskare effekterna av en timmes inhalationssession med 50% lustgas hos 20 patienter. Resultaten var positiva eftersom behandlingen medförde snabba förbättringar av depressiva symtom. Flera patienter upplevde emellertid negativa biverkningar, inklusive illamående, kräkningar och huvudvärk.

Rätt lustgas dosering
I dessa nya fas 2-studier minskade forskarna lustgas doser för att minska biverkningar. “Denna undersökning motiverades av observationer från forskning om ketamin och depression”, säger Peter Nagele, huvudförfattare till studien. Liksom lustgas är ketamin ett bedövningsmedel, och det har varit lovande arbete med ketamin vid en subanestetisk dos för att behandla depression. Vi undrade om vår tidigare koncentration på 50 procent inte hade varit för hög. Kanske genom att sänka dosen kunde vi hitta rätt dosering som skulle maximera kliniska fördelar och minimera negativa biverkningar.”

Forskarna upprepade samma protokoll som för den tidigare studien, testa behandlingen på 20 patienter med, denna gång, 25% lustgas. De fann att detta var nästan lika effektivt som 50% lustgas men den här gången med bara en fjärdedel av de negativa biverkningarna. Dessutom undersökte de patienternas kliniska depressionspoäng efter behandling under en längre tidsperiod. Medan den senaste studien endast bedömde lustgas symptom på depression upp till 24 timmar efter behandling, genomförde denna nya forskning ytterligare bedömningar över två veckor. Efter en enda administrering varade förbättringen av depressionssymtom hos vissa patienter under hela utvärderingsperioden.

Alternativ lustgas behandling
Denna upptäckt öppnar en intressant terapeutisk väg för patienter som inte svarar på de vanliga behandlingarna. “En betydande andel-vi tänker på 15 %-av personer som lider av depression svarar inte på standard antidepressiv behandling”, säger studie medförfattare Charles Conway. Dessa patienter lider ofta i åratal eller till och med årtionden från försvagande depression. Vi vet inte riktigt varför standardbehandlingar inte fungerar för dem, även om vi misstänker att de kan ha olika störningar i hjärnnätet. Identifiera nya behandlingar, såsom lustgas, att målet alternativa vägar är viktigt att behandla dessa människor.”

Trots sitt rykte och smeknamn lustgas, lustgas, tagen med en koncentration på endast 25%, hade inte effekten av att stimulera patienter. “De blir inte höga eller euforiska, de är lugnande”, säger Peter Nagele.

Kortsiktiga och långsiktiga negativa effekter
lustgas är fortfarande en farlig produkt. I juli 2020 blev Anses oroad av en ökning av lustgasförgiftning, särskilt bland ungdomar. Som svar sa inrikesministern Gérald Darmanin att han ville förbjuda denna produkt vars missbruk gör det till en riktig drog. På mycket kort sikt kan det ha mycket obehagliga effekter: illamående, kräkningar, huvudvärk, magkramper, diarré, sömnighet, tinnitus … men speciellt brännskador på läpparna, näsan eller vokalband på grund av förkylningen eftersom denna gas är konditionerad vid mycket låg temperatur, förändring av sväljningsreflexer, medvetslöshet.

Många långsiktiga effekter relaterade till regelbunden användning är också inblandade. Vi kan notera: minnesförlust, humörstörning och paranoia, erektionsstörningar, hallucinationer, hjärt-och blodtrycksstörningar. I höga doser kan konsumtionen av lustgas leda till vitamin B 12-brist och neurologiska störningar. Överdosering manifesteras av motoriska störningar, anfall och eventuell andningsbesvär som kan orsaka dödsfall.

Scroll to top